Εσύ πόσο συχνά έχεις την τάση να λες «όχι» στους άλλους; Πόσο συχνά λες «ναι»;
Μήπως ανήκεις στους ανθρώπους που προτιμούν να συμφωνούν συνεχώς, ακόμα κι αν αυτό κάποιες φορές καταλήγει να είναι φορτικό και να έχει αρνητική επίδραση στην ψυχολογία σου;
Κάθε φορά που αυτή η μικρή φωνούλα μέσα σου μιλάει, εσύ τι κάνεις; την ακούς ή μήπως... την παρακούς;
Σου έμαθαν κι εσένα, πως οφείλεις να λες "ναι" για να είσαι αποδεκτός από το περιβάλλον σου;
Ξέρεις... είναι οκ κι αν αρνηθείς. Θα είσαι και τότε αρεστός! Θα έχεις πει το "όχι" ή το "ναι" σου και θα έχει γίνει αποδεκτό! Γιατί, θα έχει γίνει με τους δικούς σου όρους!
Έχω συλλέξει άφθονες προσωπικές εμπειρίες ως παιδί και αργότερα ως ενήλικας, όπως επίσης, καθ' όλη την επαγγελματική μου πορεία μέχρι σήμερα.
Έχω λοιπόν διαπιστώσει πως κάποιοι άνθρωποι λαμβάνουν ευχαρίστηση με το να ικανοποιούν τις επιθυμίες και τα θέλω των ανθρώπων γύρω τους και στο τέλος μένουν ανικανοποίητοι, μόνοι κι έρημοι, να αναρωτιούνται το «γιατί» και το «τι κάνω λάθος;;».
Συνήθως, είναι εκείνοι που είναι πολύ πρόθυμοι να τοποθετήσουν τον εαυτό τους και τις ανάγκες του στην άκρη, προκειμένου να λάβουν αποδοχή και εύνοια και να είναι αρεστοί στους ανθρώπους του περιβάλλοντός τους.
Θέλουμε να ζούμε για εμάς, οπότε, αυτό, κατά πόσο οδηγεί σε μια ζωή γεμάτη χαρά, αυτοεκπλήρωση και νόημα;
Η θέσπιση ορίων, απέναντι στους συνανθρώπους μας, παίζει κυρίαρχο ρόλο στην ανάπτυξη της σωματικής και συναισθηματικής μας υγείας. Όταν είμαστε εμείς οι κυρίαρχοι του εαυτού μας και γνωρίζουμε πότε και πώς να θέτουμε τα όριά μας, επικοινωνώντας τα με έναν υγιή τρόπο, τότε έχουμε τη δυνατότητα να προστατέψουμε τον εαυτό μας, να αναπτύξουμε αυτοσεβασμό, να ισχυροποιήσουμε την αυτοπεποίθησή μας και να ζούμε μια ζωή με ισορροπημένες σχέσεις γεμάτες υγεία και ουσία! Μια ζωή που μας εκφράζει μέσα από την οριοθέτησή μας στην κοινωνία!
Η αρχή μπορεί να γίνει με το να κάνουμε τις αδυναμίες μας συνειδητές. Ίσως μια βασική αδυναμία να εντοπίζεται στο φαινόμενο δυσκολίας έκφρασης των αναγκών μας και κατ’ επέκταση διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας.
Είναι καθοριστικής σημασίας να αναλαμβάνουμε εμείς οι ίδιοι την ευθύνη της σωστής και άμεσης επικοινωνίας των ορίων μας και μέχρι πού επιτρέπουμε στους άλλους να εισέλθουν στο πεδίο μας.
Όταν συμβαίνει κάτι το οποίο μας ενοχλεί ή νιώθουμε πως αξίζουμε μια καλύτερη συμπεριφορά, είναι σημαντικό να το εκφράζουμε με λέξεις που εμπεριέχουν σεβασμό, αμεσότητα και αξιοπρέπεια. Διαφορετικά, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως οι άλλοι άνθρωποι θα είναι σε θέση να μαντέψουν, να καταλάβουν, μέσω της μη λεκτικής επικοινωνίας, τι είναι αυτό που θέλουμε να συμβεί και εάν εμείς είμαστε εντάξει με αυτό που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή.
Εξάλλου, είναι γεγονός πως οι άνθρωποι έχουν την τάση να ερμηνεύουν τα γεγονότα σύμφωνα με τις δικές τους αντιλήψεις, περιοριστικές πεποιθήσεις και βιώματα.
Η θέσπιση κανόνων στις σχέσεις, σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με διάθεση μη αποδοχής ή μη σεβασμού προς την άλλη πλευρά. Αντιθέτως, κατ’ αυτόν τον τρόπο βοηθάμε στο να γίνουν απόλυτα κατανοητά και ξεκάθαρα τα συναισθήματα εκτίμησης και σεβασμού, που τρέφουμε προς την άλλη πλευρά και κατ’ επέκταση να προλάβουμε όποια πιθανότητα παρεξήγησης.
Επιπλέον, αποπνέουμε εμπιστοσύνη και ακεραιότητα, ως προσωπικότητα, κερδίζοντας τον θαυμασμό και τον σεβασμό του περιβάλλοντός μας.
Υψίστης σημασίας είναι, εξίσου, η τήρηση αυτών των ορίων αρχικά από εμάς τους ίδιους προς τον εαυτό μας και ο σεβασμός προς το μοντέλο του δικού μας κόσμου!
Η υγιής θέσπιση και επικοινωνία των ορίων μας, έγκειται στον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε να θέσουμε τα προσωπικά μας όρια σε κάθε σχέση. Θα πρέπει να έχουμε κατά νου πως θέτοντας όρια σημαίνει πως θέτω τους δικούς μου όρους και προϋποθέσεις για τη συγκεκριμένη σχέση, έχοντας σεβαστεί και αποδεχτεί ταυτόχρονα τα όρια και τις ανάγκες του άλλου.
Μέσω του σεβασμού του άλλου αλλά και του εαυτού μας, είναι βέβαιο πως θα μπορέσει να εγκαθιδρυθεί μια κοινή γραμμή επικοινωνίας στη σχέση, βασισμένη σε κοινές αξίες και στόχους.
Θέσε υγιή όρια στη ζωή σου. Το αξίζεις!!!
Επικοινώνησε μαζί μου εδώ εάν επιθυμείς να βαδίσουμε παρέα τον δρόμο της υγιούς οριοθέτησης.